Biography


鈴木 ありさ (すずき・ありさ) 

 

スペシャルティ・ケーキデザイナー
幼い頃からアートや海外のパーティーに興味を持ち、大学ではビジュアルアート、空間造形を専攻。学生時代に訪れたボストンでケーキビジネスの存在を知り、日本にもスペシャルティーケーキの文化を広める存在になる事を決意。製菓、ケーキデコレーションの技術を本格的に学ぶため、ニューヨークにあるThe Culinary Institute of America (通称CIA) ペイストリーアーツ学科に進学。
アメリカでのケーキデコレーション第一人者であるBetty Van Norstrand氏と現在全米最高峰と評されるケーキデザイナー Ron Ben-Israel氏の元で学ぶ。
二年次にはその成績が評価され学校代表としてコンペティションでのセンターピースを任され金賞と最優秀賞と獲得。卒業後、インターン時代の友人であった元ファッションデザイナーCharlotte Neuville氏のケーキビジネスに立ち上げから携わり、シニアケーキデザイナーとして約2年間様々な作品制作を任される。また本業であるケーキデザインと同時に、ファッション業界のパーティーのケータリングを専門とする会社でのインターンシップを通して、最先端を行く海外セレブリティのパーティーシーンに多く携わる。

 

2014年1月、5年ぶりに日本帰国。
「日本へSpecialty Cakeの文化を届ける」という留学本来の目標を達成すべく、Alisa Suzuki Cakesを立ち上げ新たな一歩を踏み出す。
ウエディングや様々なイベントでの実際のデザインケーキ製作と共に、ケータリングとしてテーマに沿ったデザートのレシピ開発、製作、及びコーディネートを行う。また、雑誌の撮影やウィンドウディスプレイを目的としたケーキも製作している。

 


 

Alisa Suzuki | Specialty Cake Designer

 

Born in Tokyo in 1987, Alisa loved to work on creative activities such as drawing, calligraphy, and sculpting ever since she was a little girl. She could easily do arts and crafts for an entire day if no one stopped her. Because her mother had studied abroad in the U.S., Alisa experienced many American style events such as Christmas parties, Easter parties, Trick-or-treating on Halloween, and of course, very unique birthday parties. On every occasion, her mother made very "American" cakes that were rare to find in Japan in those days, and these cakes became a wonderful childhood memory for Alisa.

 

When she turned 14, Alisa realized that American cake decorating was an art form, and she started to teach herself by reading her mother’s collection of Wilton Yearbooks. In junior high, she once brought in hundreds of colorful Halloween cupcakes, and her teachers and friends loved them. From then on, she made uniquely decorated cakes for every single school event. By the age of 19, she had made more than 200 cakes for friends and family.  When she was 20, she visited her friend in Boston and saw the real cake business in the United States. This trip to Boston inspired her to become a professional cake designer with her own business in Japan.

 

Two years later, Alisa transformed her cake-decorating passion to a profession by moving to New York and attending one of the best culinary schools in the world, The Culinary Institute of America. In addition to learning from the world-renowned chefs, it was a privilege for her to take private classes from the legendary artist Ms. Betty Van Norstrand, and intern with the “King of Cakes", Chef Ron Ben-Israel of Ron Ben-Israel Cakes. In her sophomore year, she was chosen to represent the CIA by making the Centerpiece Wedding Cake for the annual Salon of Culinary Art of the Societe Culinarie Philanthropique competition. She was awarded two prizes: Best Wedding Cake of Show and the Joseph Donon Medal of the Auguste Escoffier Foundation. The next year, she entered the competition individually and won again, earning the Gold Medal of the Salon in the Special Occasion Cake division.

 

After graduating from the CIA, she reunited with a friend from her Ron Ben-Israel Cakes internship, Ms. Charlotte Neuville. Charlotte had just started her own cake business called "The Fashion Chef." That spring, Alisa started working for TFC as the first assistant cake artist. Because of Charlotte's exquisite creativity and amazing personality, the business grew quickly. During two years working at TFC, Alisa was involved in many projects and press events. At the same time, she occasionally worked for one of the top catering companies in the industry, and gained experience with catering for huge parties in and around New York City.

 

In 2014, Alisa came back to Tokyo.  Despite her five-year absence, she got many cake orders soon upon arriving due to the TV, newspaper, and magazine press that she had received in New York. In May, she started her own company, "ALISA SUZUKI CAKES". Not only does she make specialty cakes for parties, she is currently involved in a wide range of projects such as catering, recipe development for special events, display cakes for stores, lecturing as a career advisor, and teaching/demonstrating cake decorating techniques in Japan and abroad. 

 

What's New?

 

<NEWS>ただ今、お問い合わせをたくさん頂いており、今年中の予約がほぼ一杯となっております。

11月の受けつけは終了致しました。12月後半については、数日空きがございますので忘年会などのケーキは

お早めにご相談下さい。最善を尽くしますが、一人作業のため、ご返信に数日かかることがございます。ご了承願います。

 

<PRESS>3月23日発売のゼクシィ首都圏版 おしゃれウエディングケーキ45の特集に3点号掲載いただいています。

<TV>ジャニーズWESTさんの番組、ナミノリ!ジェニーに出演させて頂きます。 2月17日放送予定 関西ローカル

<TV>12月20日(火)23:00〜 日本テレビ「NEWS ZERO」ケーキデザイナーの職業に注目いただき、紹介いただきました。

<NEWS>年末は30日まで、年始は1月5日から営業始めさせていただきます。

<Breaking News!!>

12/1香港にて結果発表及び授賞式が行われました。国際コンペティション: 第1回 Edible Artist Global Awards Most Inspiring Sugar Paste Artist部門優勝しました!みなさまの投票と応援いただいたおかげです。ありがとうございました!

 <NEWS>授賞式及びデモンストレーションの為11月30日〜12月5日まで香港におりますので期間中製作受付お休み致します。

<NEWS>第1回 Edible Artists Global Awards Most Inspiring Sugar Paste Artist部門 Finalistに選出されました!

    沢山のご投票ありがとうございました。世界一の結果発表は12月2日香港で行われる授賞式にて発表される予定です。

<NEWS>2016年10月3日メンズファッション協会主催 フードクリエイター部門 ベストデビュタント賞2016を受賞いたしました!

<DEMO>8月3日東京ビッグサイトパティスリー&ブーランジェリージャパン2016Martellato Cake Decorating Classe 

<TV>7月30日テレビ朝日系列 23:06〜Design Code デザインコードに出演いたします。

<PRESS>ANNA SUI MAG. `It`なpresent ~東京女子たちのFavorite items~でご紹介頂きました。

<TV>フジテレビ系列21時より放送の月9ドラマ「好きな人がいること」ケーキデザイナーとして監修/製作をさせて頂いております。

<TV>7月9日15:00〜17:00フジテレビ系列関東地区 「ドラマツアーズ」月9好きな人がいることのコーナーで出演いたします。

<TV>2016年1月2日17時55分よりEテレ(NHK教育)「グレーテルのかまど」新春スペシャル番組に出演いたします。 

>> ~2015 Past News Log